En ny sammanhängande skid- och vandringsled planeras i fjällen. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Länsstyrelsen planerar ny vandringsled i fjällen

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten arbetar med en ny skid- och vandringsled som kommer att binda samman sträckan mellan Hemavan, Klimpfjäll och Borgafjäll.

Leden ska totalt bli 190 kilometer lång där hälften av den består av redan befintlig led. Enligt ett pressmeddelande är detta en utveckling av det statliga ledsystemet i fjällen.

Enligt Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen, ska den här delen av fjällen bli mer tillgänglig för besökare.

– Ledens sträckning bjuder på fina dalgångar, storslagna vyer och fyra övernattningsstugor. Den förväntas även underlätta för renskötseln eftersom vandring och skidåkning i området blir mer förutsägbart.

Första sammanhängande leden söder om Hemavan

Arbetet kommer innebära en ny sammanhängande led genom hela Lapplandsfjällen från från Borgafjäll till Hemavan och vidare på Kungsleden till Abisko. Enligt pressmeddelandet finns i Västerbottensfjällen i dag ingen sammanhängande led söder om Hemavan.

Budgeten för leden är 4,3 miljoner kronor och finansieras av Landsbygdsprogrammet och Naturvårdsverket. Alla leder planeras vara sammankopplade i slutet av 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.