Björnar förbereder sig för sin långa tid av vila genom att äta mycket mat. Foto: TT

28 björnar får skjutas i år – fler än tidigare

Publicerad

Länsstyrelsen har fattas beslut om årets licensjakt på björn. 28 björnar får skjutas i år – vilket är fler än i fjol.

Licensjakten börjar den 21 augusti, som den har gjort under en lång rad år. Tanken var att låta björnjakten och älgjakten starta samtidigt i år, men Länsstyrelsen fick inte tillstånd av Naturvårdsverket för det.

– Nu håller Naturvårdsverket på att se över jakttiderna för bland annat björn, så det kanske blir en ändring till nästa år, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen.

Minska björnen i renens kalvningsland

I våras genomfördes få skyddsjakter. Därmed har antalet björnar som får fällas vid höstens licensjakt till 28. Länet delas också in i två jaktområden, ovanför och nedanför odlingsgränsen. Syftet med en separat kvot för området ovanför odlingsgränsen är att minska björnstammen i renarnas kalvningsland.

– Eftersom vi vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste åren blir det fler björnar kvar för licensjakten i och med att skyddsjakten är mindre omfattande, säger Björn Jonsson.

Antal björnar i Västerbotten

Björnstammen i Västerbotten beräknades hösten 2014 till cirka 360 djur. Målsättningen är att det ska finnas 350 björnar i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.