Länsstyrelsen i Västerbotten beslutar om rally-VM i Umeå blir av: ”Många intressen”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten ska ta beslut om rally-VM får tillstånd eller inte. Arrangören måste komplettera ansökan för att man ska kunna fatta ett beslut – och tiden börjar bli knapp.

– Vi vill fatta beslutet så fort som möjligt, säger Per Lundström, juristen som handlägger ärendet.

Enligt Transportstyrelsen bör beslutet om tävlingar på väg helst tas två månader innan tävlingsstart. Men det är inget krav.

– Vårt beslut kan överklagas och det ska finnas tid att hinna pröva det i högre instans, säger Per Lundström.

VM-rallyt i Umeå

Saknar avtal med markägare

Ansökan är inte komplett och det saknas till exempel vissa avtal med de som äger enskilda vägar och avtal med personer som bor och har fastigheter kring vägar.

– Det handlar också om upplysningar kring parkeringar, skotertrafik och kompletteringar i hur publiken ska stå inför sträckorna, säger Per Lundström.

Därför kan länsstyrelsen inte ta sitt beslut ännu.

– Det är ett stort evenemang och är svårt att jämföra med en lokal tävling. Det är många intressen att väga in. I slutändan är det upp till oss att bedöma vilka som intressen som kan spela in, säger Per Lundström.

Vill ha svar innan söndag

Till P4 Västerbotten säger Glenn Olsson, vd för rally-VM, att de behöver tillstånd från berörda markägare senast på söndag – annars blir tävlingen inte av.

Länsstyrelsen beslut kan överklagas till Transportstyrelsen.

Hör juristen om vad länsstyrelsen saknar för att kunna ta sitt beslut om tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet