Foto: SVT

Lärare och rektor i infekterad konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Lärare och rektor på Konsthögskolan i Umeå har hamnat i en djup konflikt – och studenter känner sig rädda. Det råder en tryckt stämning på skolan och nu har det gått så långt att facket kontaktats för att medla i konflikten.

Det är P4 Västerbotten som rapporterar om stämningen och oenigheterna på Konsthögskolan. Grunden till konflikten sägs vara att ledningen vill att skolan ska ha en mer internationell inriktning, medan flera ur personalen är av annan åsikt. De anser att det skulle bli på bekostnad av den lokala konstscenen. SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med skolans rektor, som inte vill uttala sig om den pågående konflikten.

Har kontaktat facket

Oenigheterna har gjort att det nu gått så långt att det är en tryckt stämning på skolan och att medling mellan rektor och annan personal inte längre anses ge något. Därför har man nu bokat in möten med facket för att försöka lösa konflikten.

– Konflikten är ju till men för själva skolan, för utbildningen, det påverkar naturligtvis studenterna också. Och det påverkar bilden av Konsthögskolan, den blir inte mer positiv. Vi ligger lite vid sidan av uppe i Umeå och vi är mån av att bilden av Konsthögskolan här ska vara positiv, säger Per-Olof Erixon, dekan på humanistiska fakulteten vid Umeå universitet till radion.

Studenterna känner sig rädda

Radion har pratat med studentkårens ordförande på skolan, Sandra Reinklou, som vittnar om hur flera studenter känner rädsla för att prata om problemen med sina lärare och ledningen. Studenterna har inte heller vågat tala med studentkåren för att de känt rädsla för att bli uthängd.

– Jag tänker att de anställda som har den här konflikten med rektorn och med ledningen, att det spiller över på studenterna. De får höra om den här konflikten, vilket gör att de mer eller mindre indirekt också hamnar i konflikt, säger Sandra Reinklou till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.