Foto: SVT / Andreas Hillergren TT

Larmade hemtjänsten som inte kom – avled

Uppdaterad
Publicerad

En person hemmahörande i Skellefteå kommun larmade hemtjänsten med hjälp av sitt trygghetslarm, men hemtjänstpersonalen åkte aldrig ut på larmet. När hemsjukvården senare kom på besök hos personen var denne i dåligt skick och ambulans tillkallades. Personen avled senare samma morgon.

Händelsen inträffade tidigare i år. En vårdtagare hemmahörande i Skellefteå kommun larmade hemtjänsten via sitt trygghetslarm, men ett missförstånd som uppstod bland hemtjänstpersonalen gjorde att man aldrig åkte på larmet. 

– Vi behöver se över de här larmen och se hur det kan fungera på ett säkert och bra sätt framöver, säger vård- och omsorgschef Ejja Häman-Aktell.

Vårdtagaren fick en kort stund senare besök från hemsjukvården. Personens skick hade då försämrats och hemsjukvården kontaktade 112 och ambulans tillkallades. Vårdtagaren avled under förmiddagen.

Lex Sarah-anmälan upprättad

Samtal har hållits med den anställda vikarien om händelsen. Arbetsgruppen har också rett ut vem som ansvarar för larmtelefonen, vem som ska bära den under passen och hur planerade och oplanerade ärenden ska prioriteras mellan varandra.

En lex Sarah-anmälan har upprättats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter