Foto: SVT

Stadshuset i Umeå ska låsa dörrarna

Publicerad

Umeå kommun har sedan en tid tillbaka tänkt att höja säkerheten i stadshusets entré för att öka säkerheten. Men det nya systemet dröjer och förväntas inte bli klart förrän nästa år.

Redan i mars kunde SVT berätta om Umeå kommuns planer på att höja säkerheten i stadshusets entré. Flera politiker i Umeå vittnar om en ökad hotbild mot kommunens företrädare.

– När jag går ut från stadshuset tar jag bakvägar och tittar mig om åt både höger och vänster, säger Peder Westerberg (L) till SVT Nyheter.

Hot mot politiker

”Bättre sent än aldrig”

Kommunens tanke är att låsta dörrar från receptionen dels ska ge ett skydd mot våldsamma, kriminella eller psykiskt instabila personer. Det ska också bli en förbättring för vanliga medborgare som ska få ett tryggare och mer professionellt bemötande när de besöker stadshuset.

– Den här förändringen hade kunnat göras redan för flera år sedan, men bättre sent än aldrig, säger Fredrik Thoms, kommunens säkerhetssamordnare.

Tredelad satsning: ”Säkerhet, service och värdskap”

– När många dörrar står olåsta tas inte besökarna om hand och visas till rätta. Nu ska detta kanaliseras genom vår huvudreception som alltid ska vara öppen. Vi ska ta hand om besökarna på ett bättre sätt. Det är viktigt att stadshuset även i fortsättningen ska vara och uppfattas som tillgängligt, säger Jan Bergman, direktör på enheten för administration och kommunikation.

Nya systemet ska utredas

Men innan den nya receptionen står färdig måste synpunkter från flera håll behandlas och det är därför som lanseringen dröjer.

– Det är många som ska informeras och de anställda ska också få vara med när vi gör vår analys. Sen behövs det även ett formellt politiskt beslut om exakt hur det ska se ut innan vi kan börja bygga, säger Bergman.

Systemet förväntas bli färdigt i maj 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet