Ledsnade på att plocka ägg – blev vd

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbon Edel Puntonet, från Kuba, började sitt arbetsliv i Sverige som äggplockare. Nu, åtta år senare, är han nytillsatt vd för en kommunikationsbyrå.

Kärleken tog honom till Sverige för åtta år sedan, och när han efter ett tag ledsnat på att plocka ägg började han av en slump att fotografera – och så bestämde han sig för att det var det han skulle göra.

Utan utbildning lärde han sig yrket, med hjälp av internet, och ett par år senare var det hans försörjning. När SVT besöker honom i studion flödar både energin och kreativiteten.

– Centrumkungen! Superglad! skriker han entusiastiskt när han ska guida en kund under en fotografering.

Blev vd istället

Nu har den målmedvetna Edel Edel Puntonet dessutom blivit vd för en kommunikationsbyrå.

– Det var en impuls, som allting jag gör. Om jag kommer på något så måste jag göra det idag eller imorgon. Jag hade haft koll på det här företaget ett tag, så jag kontaktade dem och sade ”Hej, jag vill köpa in mig.” På den vägen var det, berättar han.

Fattiga hemförhållanden i Kuba gjorde att han tidigt ville tjäna egna pengar. Som trettonåring började han tillverka armband, och sälja till kompisar, för att kunna ha råd med ett Nintendo. Och det fick han till slut.

– Det hade kostat flera årslöner för mina föräldrar, berättar Edel.

Ställer höga krav

Kraven han ställer på sig själv – och andra – är höga.

– Väldigt höga. Fast jag är snäll mot mina medarbetare, säger han, och skrattar.

Och inte är det väl konstigt att han bara ser möjligheter. Han lever efter sin mammas motto.

– Hon brukade säga ”Ingenting är omöjligt. Det enda som är omöjligt är att inte dö”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.