Legionella påträffat i fastighet i Umeå – vattenledningar måste saneras

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddet larmade Umeå kommun om att en person blivit sjuk av legionellabakterier. En analys av vattenprover från en fastighet som personen varit i visade på mycket höga halter av bakterien. Kommunen kräver nu att samfällighetsföreningen sanerar vattenledningssystemet omgående.

Legionellabakterierna hittades i en av föreningens fastighet på Sandbacka. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nu gett samfällighetsföreningen föreläggande om att omgående sanera sitt vattenledningssystem.

– För att inte riskera människors hälsa måste en sanering av ledningssystemet ske omgående. Det är skälet till att vi har gett samfällighetsföreningen ett föreläggande, säger Kristina Hägglund, miljöinspektör på Umeå kommun.

Ska höja temperaturen

Det var smittskyddet på Region Västerbotten som larmade kommunen om att en person insjuknat av legionellabakterier.

– Fler provtagningar ska göras av samfälligheten. De har börjat att höja temperaturerna för att döda av bakterierna, säger Kristina Hägglund.

Till dess att åtgärderna har gett effekt uppmanas de boende i samfällighetsföreningen att inte duscha eller handdiska. Totalt är det ungefär 70 fastigheter som berörs.

– Det är inte farligt att dricka. Men när man duschar och diskar blir det vattenånga och då drar man ner det i lungorna. Alla får inte symptom men det kan vara farligt till exempel om man har nedsatt immunförsvar, säger Kristina Hägglund.

Fakta om Legionella

Legionellabakterier kan orsaka två typer av sjukdomar; legionärssjuka och Pontiacfeber. Legionärssjuka yttrar sig i regel som en kraftig lunginflammation och kan om den drabbar någon med nedsatt immunförsvar vara mycket svår.

Risk för smitta förekommer vid inandning av vattenaerosoler (vattendimma) som innehåller legionellabakterier. Smittrisken är störst från duschar, bubbelpooler och liknande anläggningar där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.

Legionellabakterier finns naturligt i sjöar, vattendrag och grundvatten. Där utgör bakterien ingen fara för människor, men i olämpligt utformade tappvattensystem kan bakterien föröka sig och bli ett problem.

Legionella trivs bäst i stillastående, syrerikt vatten vid temperaturer kring 40 grader. Då kan bakterien föröka sig till sjukdomsframkallande halter.

Kall- och varmvattensystem behöver utformas och skötas så att tillväxt av legionellabakterien hindras. Förenklat handlar det om att hålla systemen rena och att kallvatten ska vara kallt och att varmvatten ska vara hett (minst 50° C vid tappstället).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.