Genrebild. Totalt får 16 lodjur fällas i årets licensjakt. Foto: TT/Heiko Junge

Licensjakt på lo i länet: ”Försöker hålla stammen på den nivå vi vill ha”

Publicerad

Licensjakten på lo har avslutats i det sydöstra jaktområdet i länet. Det innebär att det nu återstår endast ett djur att fälla.

I mitten av februari beslutade Länsstyrelsen i Västebotten om licensjakt på lodjur i länet. Totalt 16 lodjur får fällas och nu meddelar länsstyrelsen att samtliga sju djur som tilldelats har fällts.

Nu återstår endast ett djur av högst nio som får fällas i det västra jaktområdet där kommunerna Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea ingår.

– Vi har en licensjakt varje år och vi gör det i förebyggande och populationsreglerande syfte. Vi försöker hålla stammen på den nivå vi vill ha, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Linda Backlund.

Jakten kan snart vara slut

I år har man dokumenterat 25 föryngringar vilket enligt Backlund är cirka 150 individer. I första hand har licensjakten utlysts för att den skadar rennäringen berättar Backlund. Jakten påbörjades den 1 mars och får bedrivas till den 15 april 2019. Men Backlund tror att det kommer gå fortare än så.

– Det torde ta slut den här veckan. Det sydöstra området är redan klara nu och det går ganska fort, säger hon. Länsstyrelsens mål är att ha en avskjutning på 12 procent och då räknas även den totala dödligheten in (till exempel om lodjuret dödas i trafiken).

Länsstyrelsen i Västerbotten vädjar om att vara snabb med att ringa in och meddela om man fällt det sista djuret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer