Foto: SVT

Världens längsta linbana kan räddas

Publicerad

Världens längsta linbana hotades av nedläggning då drivande eldsjälar pensioneras och linbanan är i behov av kostsam renovering. Men nu har hoppets lampa tänts igen för Norsjös linbana.

Linbanan i Norsjö har hängt löst ett tag efter att eldsjälarna Bosse Biström och Marie-Louise Ekström, som skött underhållet av anläggningen, har bestämt sig för att gå i pension. Anläggningen måste besiktas enligt nya regler, vilket skulle kosta flera hundra tusen kronor och det är svårt att hitta någon som vill ta över verksamheten.

Läs också: Världens längsta linbana hotas av nedläggning

Jordbruksverket har sista ordet

Tidigare i vinter startades en räddningsaktion där man med ljus och lykta sökte efter en köpare till kulturskatten. Nu har ett nytt hopp tänts i och med att beslutsgruppen för Skellefteå Älvdal bestämt att prioritera projektet ”Ny framtid för Världens längsta linbana”.

– Vi arbetar med projekt som ska främja bygden och det här är ett landsbygdsprojekt som faller väl in i den utvecklingsstrategi som finns för Skellefteå Älvdal, säger Monica Marklund, verksamhetsledare på Skellefteå Älvdal.

Eftersom Jordbruksverket måste godkänna finansiering ur Landsbygdsprogrammet är det inte helt spikat. Och handläggningen kan ta tid.

– Vad jag har förstått så brukar Jordbruksverket inte frångå beslut, men det är dem som har sista ordet. Jag har hört att de har en handläggning på 90 dagar, som dessutom brukar dra ut på tiden, så vi blir lite låsta innan vi vet säkert, säger Gun-Britt Forsberg, ordförande i linbaneföreningen.

Har beviljats över en halv miljon

Linbaneföreningen har sökt bidrag för besiktning och säljprospekt. Till detta har Skellefteå Älvdal beslutat att bevilja linbaneföreningen 563.000 kronor. Inom föreningen håller styrelsen tummarna att Jordbruksverket godkänner finansieringsbeslutet.

– Vi behöver de här pengarna om någon ska vilja ta över och driva linbanan. Ingen vill köpa en obesiktad bil och det är samma sak här. Vi måste få pengar till att finansiera besiktningen så att en framtida köpare inte köper grisen i säcken, säger Gun-Britt Forsberg.

En besiktning skulle kosta omkring 300.000 kronor och beviljar Jordbruksverket satsningen skulle räddningen av världens längsta linbana vara ett steg närmare. Innan sommaren kommer dock inte något beslut att ha hunnit tas och linbanan kommer att stå still. Men den populära jammarkvällen och andra aktiviteter på platsen kommer ändå att anordnas under sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer