Foto: TT/arkivbild

Liten flagga blev kostsam historia

Uppdaterad
Publicerad

Måtten på EU-flaggan i en tidningsbilaga var för litet enligt en kontroll. Då drogs stödpengarna från EU in.

”EU-byråkrati i sin vackraste/värsta form”, skriver Mattias Larsson (C) i ett brev till SVT Västerbottensnytt.

En 0,3 millimeter för liten EU-flagga gör att ett EU-projekt i Västerbotten går miste om bidrag från EU. Det uppger centerpolitikern i Umeå Mattias Larsson. Att EU-stödet dragits in bekräftas också av Umeås kommunalråd Lennart Holmlund.

Som avslutning av ett projekt om de kreativa näringarna i kvarkenregionen framställdes en tidningsbilaga och det var i det sammanhanget som EU-flaggan i tidningen blev för liten.

Bilagan delades ut tillsammans med tidningarna VK, VF och Norran i Sverige och Vasabladet, Sydösterbotten och Österbottens tidning i Finland, Totalt handlar det om en upplaga på 102 700 exemplar. Den har också översatts till finska och distribuerats digitalt i Södra Österbotten.

Kostsam miss i layouten

Ett misstag skedde i bilagans layout och Botnia-Atlantica logon/EU-flaggan var mindre än den storlek som fastställts i Botnia-Atlanticas regelverk.

På grund av att flaggan var för liten (alltså 0,3 millimeter för liten, enligt Larsson) är kostnaderna för tidningsbilagan inte berättigade till EU-stödet.

– EU-byråkrati i sin vackraste/värsta form, skriver Mattias Larsson (C) i ett brev till SVT Västerbottensnytt.

Logotypen ska synas

 Jenny Bergkvist, programdirektör på Botnia-Atlanticaprogrammet, bekräftar att kostnader i det nämnda projektet har strukits på grund av att projektet inte uppfyllt regler kring logotypen. Men hävdar att det inte stämmer att det handlar om 0,3 mm.

– Såna mått går knappt att mäta, skriver hon till Västerbottensnytt och fortsätter:

– Reglerna handlar om att EU (som största finansiär) ska synas i projektens trycksaker och logotypen ska vara läslig, vilket den blir vid ett visst mått. Projektet i fråga hade inte uppfyllt reglerna kring detta.

Missen i layouten gör nu att lokala aktörer får betala hela kostnaden på drygt 300 000 kronor.

Artikeln har uppdaterats 20 141 003, klockan 22:00 – ny version med kommentarer från Jenny Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.