Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sågverket i Gunnarn ta form, och hör vilka förhoppningar Tomas Granström har. Foto: Berno Jonsson/SVT

Tomas vill ta vara på råvaror i Västerbottens inland – bygger sågverk i Gunnarn

Publicerad

Ett nytt lokalt sågverk växer just nu fram alldeles vid E12:an i Gunnarn. Det är en satsning på drygt sex miljoner och tanken är att virket ska köpas i närområdet för att sedan sågas och bjudas ut till försäljning.

– Folk tycker väl att man är tokig men jag gör inte det här för att tjäna några grova pengar utan för att jag tycker det är roligt för hela bygden och för mig själv, säger entreprenören och maskinägaren Tomas Granström.

Han tycker att mer av råvarorna som finns i inlandet måste förädlas på plats innan det säljs vidare.

– Fraktpriserna ökar hela tiden och det är inte vettigt att en bräda ska åka flera hundra mil från stock till färdig produkt för att spikas upp i Hemavan eller någon annanstans här uppe. Kan vi hålla samma priser och samma kvalité som övriga bygghandeln så hoppas jag folk tänker att det är klokt för miljöns skull att handla lokalt, säger Tomas Granström.

Så fungerar försäljningen

Försäljningen blir webbaserad så folk från kusten ska kunna beställa på nätet för att sedan på sin väg upp till fjällen haka på en färdiglastad släpvagn i Gunnarn.

– E-handeln ökar så vi hakar på den trenden och det blir enkelt att lasta virket när det ligger så nära stora vägen, säger Tomas Granström.

I klippet: Följ med till sågverket som börjar ta form, och hör Tomas Granström berätta mer om förhoppningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.