Livets gåva – en dyr historia: Så mycket kostar dina barn

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en miljon kronor. Så mycket kostar ett barn från vaggan till studenten. För en familj med två barn stannar kostnaden på 1,8 miljoner kronor.

– Barn är en gåva, men det är ändå intressant att veta ungefär vad de kostar, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank, till TT.

Swedbanks undersökning bygger på genomsnittliga kostnader för ett eller två barn från födseln upp till 19 år. Störst utgiftspost står mat och kläder för, drygt en halv miljon för ett barn och det dubbla för två. På intäktssidan finns barn- och studiebidrag. Beräknat på dagens nivå på 1 050 kronor per månad innebär det en inkomst på 233 000 kronor för ett barn upp till 19 år.

Bebisar och tonåringar dyrast

Barnet kostar mest under sitt första levnadsår, 78 000 kronor, inklusive inkomstbortfallet för föräldraledighet. Sedan sjunker kostnaden ned till strax över 50 000 kronor per år för att öka igen i tonåren, när trycket ökar på mat- och klädkontot.

– Förutsättningarna skiljer sig åt från familj till familj. Vi har räknat på kostnaderna för vad man behöver, säger Maria Ahrengart.

Ahrengart menar att utgifterna kan dra i väg ytterligare för en familj beroende på var de bor och bostadsform. Om familjen behöver en extra bil, får de räkna med ytterligare en miljon i kostnad under barnets uppväxt.

Spartips

1) Bostad – stor utgiftspost där val av ort och storlek påverkar. Se över el och värmekostnader, byte av leverantör kan spara in stora summor.

2) Köp begagnat – behövs en ny barnvagn? Kolla runt bland släkt och vänner och se vad de kan avvara. Sälj vidare det ni inte behöver längre.

3) Bil – slukar många kronor. Samkör med andra föräldrar, cykla och åk kollektivtrafik där det går.

4) Semester – gör en budget – sätt en gräns. Låt barnen få en summa och kom överens om vad pengarna ska räcka till.

Källa: Swedbank (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.