Under våren 2020 minskade antalet genomförda screeningar i Skåne till följd av pandemin. Under maj månad skickades det istället ut 20 000 självprovtagningskit till kvinnor i Skåne som skulle ha kallats. Foto: TT

Livmoderhalscancer ökar igen – laboratoriernas analyser har försämrats

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har livmoderhalscancer ökat i hela landet. Anledningen är att laboratorierna har missat fall, och fler kvinnor har insjuknat i livmoderhalscancer trots att de tidigare fått besked om ett normalt cellprov.

Antalet som insjuknat i livmoderhalscancer har ökat i Sverige med cirka 100 fall per år sedan 2014.  

Framförallt har ökningen skett i gruppen av kvinnor som fått veta att deras cellprov är normalt, men sedan ändå insjuknat, enligt en rapport från Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention. 

För att ta reda på orsaken till ökningen har 1 500 cellprov från kvinnor som diagnostiserats med livmoderhalscancer granskats igen. Och resultatet visar att antalet prover som omvärderas från “normalt” till “avvikande” har ökat på senare år. Något som alltså tyder på att laboratorier missar cellförändringar i allt högre utsträckning, vilket Norran var först med att berätta.

– Vi vet inte riktigt vad försämringen beror på, det kan bland annat handla om ett generationsskifte där erfarna som gått i pension har slutat, berättar Lena Silfverdal, överläkare och gynekolog på kvinnokliniken vid NUS.

Fler testar sig

Dödligheten i livmoderhalscancer har dock inte ökat, och Lena Silfverdal betonar att man trots detta kan vara trygg med sitt cellprov, de platser i landet som haft mest problem med analyserna har skickat ut påminnelser till berörda kvinnor att göra om sitt cellprov.

Lena Silfverdal, överläkare vid NUS. Foto: Anna Selberg Jonasson

– Trots ökningen så har kvinnor blivit bättre på att gå och ta cellprov. Framförallt de unga, säger Lena Silfverdal.

Vill övergå till screening

Lena Silfverdal menar att det viktigaste för att få bukt med problemet är att införa Socialstyrelsens rekommendationer att man ska övergå till HPV-screening primärt istället för att titta i mikroskåp.

– Det är en mycket säkrare metod. Men ingen i norra regionen har börjat med det än utan det är endast i södra Sverige som det har införts, säger Silfverdal. 

Till hösten hoppas Norrbotten och Västernorrland komma igång med att övergå till HPV-screening primärt, men enligt Silfverdal krävs en komplicerad IT-omställning. Västerbotten och Jämtland-Härjedalen har som plan att vara igång i januari nästa år. 

Åtgärder för att hejda ökningen av livmoderhalscancer

  • Alla landsting bör snarast införa det rekommenderade screeningprogrammet med cellprovtagning med HPV-test, med tillägget om tidigareläggning av uppföljning av kvinnor med HPV 16/18 och normalt cellprov.
  • Nya sätt att mäta kvalitet som kan ge tidig varning om cancerrisken skulle öka behöver införas, exempelvis öppna jämförelser av normala prover som föregått höggradiga cellförändringar och uppföljning av statistik för enskilda diagnostiker.
  • Landets laboratorier behöver göra en egen analys över utvecklingen och dess orsaker samt ta fram och rapportera handlingsplaner för förbättring.

Källa: Rapport från Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.