Foto: Privat

Livsfarlig lek: Barn försökte rida på okända hästar

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar i rad tog barn sig in i hästhagarna på Röbäckslätten i Umeå. Ena gången togs två flickor på bar gärning när de försökte ta sig upp på hästarna, något som gjorde hästägaren Carola Johansson Sehlin väldigt upprörd. Nu vill hon varna andra.

– Det är jättefarligt att gå in till hästar, och speciellt försöka rida på dem, som man inte känner, säger hon.

Det var Carolas syster, som också har hästar i en av hagarna på Röbäckslätten, som såg när två flickor försökte ta sig upp och rida på Carolas häst, 10-åriga Moflobo. Men då de inte lyckades gick de i stället till hästen i hagen bredvid och red på den.

– Min syster sa till de här tjejerna, som var i 10-12-årsåldern, att det kan vara jättefarligt. Även om min häst är snäll så är hästar flyktdjur och när de blir rädda kan det hända allvarliga olyckor, säger Carola.

”Det här känns skrämmande”

Det har sedan flera år tillbaka varit många hästägare som har sina hästar i hagarna på Röbäckslätten. Två dagar i rad den här veckan har folk sett hur barn försökt ta sig in i hagarna. Och Carola är orolig att det kan upprepas och vad konsekvenserna kan bli.

Vid upprepade tillfällen har barn tagit sig in i hästhagarna på Röbäckslätten där Carolas häst Moflobo står. Foto: Privat

Carola Johansson Sehlin skrev ett inlägg i en Facebookgrupp där hon berättade vad som hänt. Reaktionerna blev många och en kvinna vittnar om att samma sak hänt tidigare, men då i hästhagarna bakom travet i Umeå.

– Hästar är snälla djur som gärna kommer fram till stängslet och hälsar, men om man inte känner hästen så ska man aldrig försöka ta sig upp på den, det känns skrämmande att det här har hänt, säger hon.

Rädd att någon ska skadas

Hon säger att hon, efter att hennes syster kom på de två flickorna, inte har sett dem vid hagarna något mer. Självklart är människor välkomna att titta på hästarna utanför hagarna, säger hon, men går de in i hagarna igen är Carola rädd att de kan hända olyckor där någon kan komma till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.