Det är fortsatt tufft läge på arbetsmarknaden i Västmanland, och antal arbetslösa, framför allt bland unga, har ökat under 2020. Pandemin är en starkt bidragande orsak. Foto: Jaeesica Gow/TT

”Fantastiskt god arbetsmarknad i länet”

Publicerad

För tio år sedan var arbetslösheten i länet högre än i landet som helhet. Numera är Västerbotten ett av de län där arbetslösheten är allra lägst.

I slutet av mars var 6,5 procent av arbetskraften i Västerbottens län arbetslösa. Bara Stockholms och Uppsala län hade bättre siffror.

– Vi har en fantastiskt god arbetsmarknad i länet. Det går bra för företagen i länet och varslen är få, konstaterar Carola Larsson, talesperson för Arbetsförmedlingen i Västerbotten.

Sjunkande siffror även i grannlänen

Det är en långsiktig trend av att arbetslösheten i länet sjunkit mer än i landet i övrigt. Från ett läge där Västerbottens arbetslöshet låg över genomsnittet i landet så hör länet numera till de delar i landet där arbetsmarknaden ser bäst ut. Även grannlänen Jämtland och Norrbotten har långsiktigt visat sjunkande arbetslöshetstal.

Allra bäst är läget faktiskt i Sorsele, där bara fem procent var utan jobb förra månaden. Det är exempelvis klart lägre än i Stockholms kommun där det ligger på sex procent. En bidragande orsak kan vara att det är fler som går i pension än det kommer ut nya personer på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten ökade i två kommuner

Även i Umeå var arbetslösheten mycket låg, 5,3 procent. Samtidigt finns det fortfarande kommuner där läget på arbetsmarknaden är besvärligt. I Åsele var 14,5 procent arbetslösa och i Vilhelmina var 12,3 procent utan jobb. I båda kommunerna ökade arbetslösheten.

– I Vilhelmina och Åsele har stora asylboenden avvecklats snabbt, samtligt som många av de boende har stannat kvar på orten. Eftersom det inte finns så gott om jobb inom exempelvis serviceyrken så har det inneburit att arbetslösheten ökat i dessa kommuner, säger Carola Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.