Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Rickard Carstedt: ”Dorotea ska inte ha landets högsta skatt och ändå inte bra välfärd” Foto: SVT

Ny rapport visar på orättvisa skillnader mellan stad och land

Uppdaterad
Publicerad
Inkomstskillnaderna har ökat snabbare i Sverige än i något annat jämförbart land under de senaste decennierna, menar LO i en ny rapport.
Till exempel betalar en sjuksköterska i Dorotea minst 13 000 kronor mer i skatt per år än en i Stockholm.
– Men det finns ingen koppling till att man har bättre välfärd utan snarare tvärtom, säger Rickard Carstedt, ombudsman på LO.

Hela skattesystemet behöver ses över och ett särskilt ekonomiskt stöd (utöver dagens skatteutjämningssystem) måste införas för att små kommuner i Sverige ska kunna garantera en bra välfärd. Det menar landsorganisationen LO i en rapport som presenteras idag.

Rickard Carstedt som är norra distriktets ombudsman i Skellefteå är övertygad om att staten måste ta ett större ansvar för ett mer likvärdigt Sverige.

– Missnöjet på landsbygden och i glesbygd börjar växa sig ganska stort och om vi ska ta det på allvar måste vi göra något åt det här, konstaterar han och ger sin bild över hur det ser ut idag.

Stora skatteskillnader

Stockholm, Vällingby och Skåne har lägst skatter i Sverige medan Dorotea har landets högsta skattesats. Det betyder enligt honom att till exempel en sjuksköterska betalar åtminstone 13 000 kronor mer i skatt per år i Dorotea än i de andra kommunerna.

– Men det finns ingen koppling till att man har bättre välfärd i Dorotea än i Stockholm utan snarare tvärtom så har man svårare att klara välfärden, och de här skillnaderna måste utjämnas, tycker han.

Vill utjämna orättvisor

En handlingsplan för att utjämna orättvisa skillnader mellan stad och land är en av sex frågor som LO lyfter fram i den rapport som presenteras idag. Enligt organisationen, som är en sammanslutning av fackliga arbetstagarorganisationer i Sverige, har inkomstskillnaderna ökat snabbare i Sverige än i något annat jämförbart land under de senaste decennierna.

Det betyder bland annat enligt rapporten att andelen som kallas relativt fattiga har fördubblats sedan 1980-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer