Kvinnor i Indien kan tjäna så lite som fyra kronor i timmen för att plocka löss, kamma och tvätta hår som sedan används som löshår av kvinnor i bland annat Sverige. Det visar Uppdrag gransknings reportage som sänds ikväll.
Umeåföretaget Rapunzel of Sweden förekommer inte i granskningen, men säger att man gör kontroller för att säkerställa att anställda på fabriker som de köper hår av har bra villkor.
Jobbar med uppförandekod
Eva Fraenkel som är marknadsansvarig på Rapunzel of Sweden säger till SVT att de inte arbetar med Indien eller med tempel hår, alltså hår som kommer från personer som betalar för att offra sitt hår till Gud.
Enligt Uppdrag Granskning kallas tempelhåret ofta för etiskt, eftersom det är frivilligt offrat, men de som skänker håret får inget betalt, utan får istället betala en mindre avgift.
– Vi har arbetat hårt med att hitta leverantörer som kan leva upp till vår Code of Conduct, vår uppförandekod, säger Eva Fraenkel.
Enligt Rapunzel of Sweden, vars hår kommer från Kina, södra Europa och Ryssland, har man avtal med leverantörerna för att försöka säkerställa att de som arbetar med håret har bra villkor och en dräglig tillvaro.
Det handlar bland annat om att arbetarna ska ha rätt till sjuk- och föräldraledighet och att leverantörerna inte får kräva, enligt regelbundet schema, en arbetsvecka på över 60 arbetstimmar.
Gör stickprovskontroller
Enligt Eva Fraenkel gör företaget stickprovskontroller hos leverantörerna för att se så de håller sig till uppförandekoden. De kontrollerna är ibland anmälda kontroller, men de gör även oanmälda besök. Lever inte leverantörerna upp till avtalet kan det avbrytas.
– För oss är det viktigt att personerna lämnar håret frivilligt och att hela situationen är dräglig, fortsätter hon.
Så det är därför ni inte har hår från Indien? För att ni inte tycker att det är drägligt?
– Som sagt så har vi valt att inte göra det för vi tycker det är viktigt att jobba med vår uppförandekod och att det är viktigt att alla som arbetar på fabrikerna ska ha det bra och personerna, som lämnar håret gör det frivilligt, säger Eva Fraenkel.