Vi besöker flera restauranger i Umeå med dold kamera för att se om vi blir erbjudna att få kvitto när vi handlar. Det är bara då som vi kan vara säkra på att köpet registrerats i kassaapparaten och att de betalar skatt.
Redan på det andra stället som vi besöker så stöter vi på fusk. Vi beställer kaffe och betalar med kontanter. Pengarna läggs i kassaapparaten, men summan slås inte in i kassan och något kvitto får vi inte. Det betyder att restaurangen lagt pengarna i egen ficka.
– Det är ju sorgligt att det är så. Man ska ju alltid erbjudas kvitto när man handlar. Erbjuder inte affärsinnehavaren kvittto då begår han ett fel, säger Johan Hedman på Skatteverket.
Stora summor försvinner
Men är fusket verkligen så vanligt som det verkar? Vi besöker ännu ett ställe och beställer pizza. Här betalar vi också kontant. Men inte heller här erbjuds vi något kvitto och bara det är alltså ett direkt brott mot lagen. Inget kvitto kommer heller ut från kassaapparaten. Vi har köpt en svart pizza.
Det är mycket pengar som skattebetalarna går miste om. Enligt Skatteverket försnillas två miljarder kronor varje år i de fyra nordligaste länen – bara på sån här kontanthantering. Pengar som bland annat skulle ha gått till skola, vård och omsorg.
Gör hemliga kontroller
Men det är inte riskfritt att fuska. Skatterevisorn Johan Hedman och hans kollegor på Skatteverket är ute och gör hemliga kontroller. Varje år besöker de ungefär 200 ställen i Västerbotten för att se om dom får kvitto och om antalet kunder stämmer överens med det som registrerats i kassan. Hittills i år har sju åkt fast och fått böter på upp till 20 000 kronor.
Tror du att dom avskräcker från att fiffla vidare?
– Det gör dom nog i många fall. I andra inte – böterna är för låga. Men då har vi ju andra instrument i form av revision. Det kan bli mycket dyrare än 20 000 kronor, säger Johan Hedman.
Även macken fuskar
Men är det då bara restauranger som fuskar? Vi gör ett sista provköp och den här gången testar vi en mack. Vi köper vatten och samma sak händer igen – vi får inte något kvitto. Totalt har vi alltså besökt fem ställen och tre av dem bröt mot lagen. Samtliga skyller på missar i arbetet eller slarv.
Kan vi få stopp på skattefifflet?
– Ja, det kan vi. Om alla begär kvitto när dom handlar blir vi av med detta fiffel, säger Johan Hedman.
Maria Brändström