Foto: SVT

Luftfartsverket vill testa elflyg i Åsele

Uppdaterad
Publicerad

Luftfartsverket vill starta testverksamhet för elflyg och drönare i Åsele. Det här presenterades inför näringslivet i Åsele nu på morgonen.

Tanken är att det ska bli ett testcenter ute vid Åsele flygfält som ska samarbeta med Örnsköldsviks flygplats. Företaget Katla Aero som utvecklar elflyg är intresserade.

Men finansieringen är inte löst än. Projektledningen hoppas på bidrag, bland annat från Trafikverket. Men finansieringen är en av de punkter som ska diskuteras under ett möte under fredagen.

– Åsele är en del av den testsajt vi bygger upp, vi bygger också upp en testverksamhet i Övik, säger Jonas Didoff, som är projektledare på Luftfartsverket.

Är elflyg framtiden?

– Ja, inom fyra-fem år har vi i alla fall testflygplan i luften som flyger med 15-20 personer. De här testflygen har en räckvidd på 15-20 mil vilket räcker gott och väl för distanserna i norr, säger Jonas Didoff.

På Åsele kommun hoppas man att satsningen ska ge nya arbetstillfällen och kringeffekter. Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.