”Hoppas att fler elever stannar kvar” – hör Per Lindberg berätta om planerna. Foto: Berno Jonsson, SVT.

Luspengymnasiet och Malgomajskolan kan slås ihop i en gymnasieskola

Publicerad

I Vilhelmina och Storuman vill kommunerna locka fler elever att stanna kvar i inlandet när de ska studera. Nu håller kommunerna på att bilda ett gemensamt gymnasieförbund, som förhoppningsvis ska leda till attraktivare utbildningar.

Planen är att slå ihop Luspengymnasiet i Storuman och Malgomajskolan i Vilhelmina.

– Enligt skollagen får det endast finnas en huvudman när en gymnasieutbildning ska organiseras.  Om de här skolorna slås ihop med sina respektive utbildningar och bildar ett förbund så får vi också en huvudman och kan på så sätt följa lagen, säger Per Lindberg som är projektledare.

Rikare utbud

En sammanslagning av de aktuella gymnasieskolorna med sina respektive utbildningar innebär att det blir ett rikare utbud och mer attraktivt att stanna kvar på sin hemort. Det sparar också pengar då den ena kommunen inte behöver ersätta den andra för att en en elev studerar i grannkommunen.

– Elevunderlaget i Norrlands inland minskar och om vi tillsammans kan erbjuda ett större utbud så hoppas vi att fler av de få elever vi har stannar kvar i inlandet. Det är egentligen en överlevnadsfråga för gymnasieverksamheten i inlandet, säger Per Lindberg.

Beslut i vår

De båda kommunerna, Vilhelmina och Storuman, väntas ta beslut om gymnasieförbundet senare i vår och går det igenom i alla instanser kan undervisning vid det som då ska kallas Södra Lapplands gymnasium komma igång hösten 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.