Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag trodde inte någonsin att jag skulle få en egen bostad” – se hur projektet Bostad först hjälpte Fredrik i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Lyckad satsning för hemlösa i Skellefteå – Fredrik har fått lägenhet: ”Kan bli som förut”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan maj förra året har en handfull bostadslösa i Skellefteå fått egen lägenhet i projektet Bostad först. En av dem är Fredrik som efter ett par år som hemlös nu fått en egen lägenhet före jul.

– Då var jag så trött att jag orkade inte känna mig nöjd och glad, berättar Fredrik.

Skellefteå kommun fick nästan en miljon kronor av staten ifjol för att dra igång Bostad först. En modell som rekommenderas av Socialstyrelsen för att hjälpa hemlösa till en varaktig bostad.

– Vi ser att de får ett väl fungerande boende och liv, säger Erik Nästén som jobbar i projektet.

De som får hjälp i projektet har ofta en tung problematik av droger eller psykisk sjukdom – men än så länge går det över förväntan.

– Vi har noll anmälningar om störningar, säger Erik Nästén som jobbar i projektet.

Tuff bostadsmarknad

Målet är att ytterligare fem hemlösa ska få egna lägenheter . Men det blir en utmaning för kommunen då bidraget skurits ner med 150 000 kronor. Dessutom har bostadsmarknaden blivit allt tuffare.

– Vi har två som jobbar med det här, så pengar räcker inte. Men vi tror på metoden så vi måste hitta pengarna, säger Jenny Åkerlund, enhetschef på socialförvaltningen.

I klippet ovan kan du se hur Fredrik (som vill vara anonym och egentligen heter något annat) har fått ett nytt liv i sin lägenhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De får ett fungerande liv” – så går det enligt vuxenvårdaren Erik Nästén för de hemlösa i projektet Bostad först. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.