Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Lyckad satsning i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Rökning bland unga har ökat de senaste åren. Det visar statik från Folkhälsoinstitutet och CAN. Samma trend syns i Umeå kommun. Undantaget stavas Skellefteå. 

Få ungdomar röker i Skellefteå om man jämför med resten av landet. Mellan 2009 och 2012 halverades rökningen bland killar i nian i Skellefteå kommun och trenden bland tjejer var densamma. Där minskade antalet rökande nionde klassare från 25 procent till 13 procent. Det visar Skellefteå kommuns egen statistik.

Förebyggande grupper

Att man lyckats hålla nere rökningen beror på ett integrerat förebyggande samarbete.

– Vi jobbar bland annat med lokala förebyggande grupper på alla gymnasieskolor och sex till nioskolor, säger Stig Berggren, samordnare på Förebyggande rådet i Skellefteå.

– Där har vi grupperingar från alla som har med ungdomarna att göra, polis, socialen, skola och fritidsverksamhet.

Sämre i Umeå

Umeå med kranskommuner ser mer ut som resten av landet, och det är främst bland gymnasieelever som det röks.

Jimmy Evervall går på Liljaskolan i Vännäs. Han har flera släktingar som har dött av rökning, men det påverkar inte hans attityd till rökning.

– Jag är inte så brydd av mig, så jag får se vad som händer. Det är skönt att kunna ta en cigg ibland.

Tina Andersson står på stationen och röker i väntan på sitt tåg. Hon har försökt sluta, men utan att lyckas.

– Det är jäkligt dyrt, så det värsta är väl att det kostar, men hälsan också så klart.  

Jakob Gabrielsson på Dragonskolan är däremot inte redo att fimpa för gott.

– Nä, jag vet inget som skulle få mig att sluta. Det skulle bara vara om jag fick en sjukdom eller så. Men jag röker ju inte direkt ett pack om dan. Jag tar en cigg då och då för att livsnjuta.

Når inte gymnasiet

Tobaksfri duo drivs av landstinget och samarbetar sedan 20 år tillbaks med grundskolan för att motverka tobak bland unga i länet. Men satsningen har inte nått ut till gymnasiet på samma sätt. 

– Jag är rädd för att vi tappar en del, men vi håller dem ganska bra tobaksfria till och med årskurs nio, säger Yvonne Viklund.

Hon ansvarar för verksamheten som nu jobbar med nya strategier för att nå gymnasiet. En sådan är etableringen på Liljaskolan i Vännäs.

Raka puckar

De lokala ungdomsgårdarna arbetar även de för att minska tobaksbruket. En del i det är det nya rutiner som man tillsammans arbetat fram. Grunden är att inga ledare ska bruka tobak, och att personalen alltid ska konfrontera ungdomar som röker eller snusar i närheten av deras lokaler. På det ska ett samtal till föräldrarna alltid göras.

– Det känns väldigt tryckt att veta vad vi har för arbetsgångar och hur vi ska agera när vi stöter på ungdomar som brukar tobak.

Det menar Frej Frykholm, ungdomsassistent på Mariehems fritidsgård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.