Hör hur det låter när myggorna får lyssna till operan Kejsaren av Atlantis. Foto: Storyblocks

Lyssna på myggoperan här

Publicerad

Musiken som spelas för myggorna är operan ”Kejsaren av Atlantis”.

Enligt konstnären Mats Caldeborg har hans kollega Roland Persson valt denna musik till myggoperan för att han vill visa komplexiteten och ytterligheterna.

– Myggen omger oss och vi slår ihjäl dem och skaffar apparater för att döda dem. Samtidigt är de viktiga pollinatörer och utgör viktig mat för bland annat fåglarna, säger han.

Kejsaren av Atlantis

Det en opera i en akt av Viktor Ullmann (op. 49), med libretto av Peter Kien, komponerad 1943 i nazisternas koncentrationsläger Theresienstadt i nuvarande Tjeckien.

Operan har den tyska undertiteln Die Tod-Verweigerung, ungefär Dödens vägran. Operan färdigställdes i början av 1944, och repeterades under sommaren. Enligt berättelser från överlevare från förintelsen var verket nästan klart att uppföras när SS-representanter besökte en av de sista repetitionerna och avbröt projektet.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.