Andreas Löwenhöök, (M). Foto: SVT

M i Skellefteå vill öppna för införandet av tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Skellefteå är öppna för att införa ett lokalt tiggeriförbud. Det framgår av en motion som lämnats in på torsdagen.

Moderaterna i Skellefteå har skickat in en motion där de vill utreda möjligheterna för ett lokalt tiggeriförbud på en del platser i Skellefteå. Partiet vill få in synpunkter från polisen, fastighetsägare och näringsidkare. Partiet vill höra med aktörerna om det skulle vara nödvändigt med ett tiggeriförbud.

– Vi konstaterar att vi över en lång tid haft en situation med EU-migranter. Vår bedömning är att situationen för dem inte förbättrats på något sätt. Vi vill därför öppna för fler verktyg, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

LÄS MER: Moderaterna i Umeå vill förbjuda tiggeri

Redan 2015 så tog Moderaterna ställning för lokala tiggeriförbud för att upprättahålla allmän ordning. Och efter Uppdrags gransknings program som sändes i onsdags så vill nu Moderaterna i Skellefteå öppna upp för ett lokalt tiggeriförbud om de tillfrågade aktörerna anses att det behövs.

LÄS MER: Moderaterna vill ha ett nationellt tiggeriförbud

Men omotiverade lokala begränsningar, utan stöd av ett nationellt tiggeriförbud, riskerar att endast flytta runt problematiken i kommunen, skriver partiet i motionen.

– Det framkommer att utsatta EU-migranter kan vara utsatt för organiserad brottslighet. Därför vill vi titta på hur kommunens tidigare insatser hjälpt dem och även öppna upp för nya verktyg. Det är inte säkert att ett förbud behövs, men vi vill utreda saken seriöst, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.