Foto: SVT

M möjlig partner för S i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Socialdemokraterna tappar även i Umeå blir man största parti och kan ensam styra i kommunen men i minoritet. Det krävs en samarbetspartner för att få igenom frågorna i fullmäktige – en tänkbar sådan är Moderaterna.

Både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ tar plats i fullmäktige. Vänstern och Arbetarpartiet går också framåt och övriga partier tappar.

Socialdemokraterna blir ändå största partiet och kan styra själva men då i minoritet och behöver hjälp från något håll. Kanske tittar Socialdemokraterna åt vänster men kanske ännnu troligare åt höger.

Val 2014 – Västerbotten

Verkar trivas ihop

Västerbottensnytt träffar socialdemokraternas Hans Lindberg och moderaternas Anders Ågren i Umeå centrum på måndagsförmiddagen. När man ser de komma gående tillsammans på torget så verkar de båda trivas rätt bra ihop.

– Vi har alla dörrar öppna. Det återstår och se hur det hela slår efter rösträkningen är helt klar. Vi har gjort valtekniska överrenskommelser med alliansen tidigare men det återstår att se var det här kommer att landa, säger Hans Lindberg (S).

– Vi är redo att göra uppgörelser över blockgränserna för Umås bästa när det gäller planeringsfrågor, tillväxtfrågor och företagsklimat, säger Anders Ågren. Umeå måste gå framåt, säger han.

Viktigt med överenskommelser

Hans Lindberg håller med om att det är viktigt att träffa breda överenskommelser när det gäller bostadspolitiken och näringslivsfrågor.

– De sista fyra åren som S och V samarbetat har inte varit bra för Umeå. Vi är angelägna att minimera inflytandet från Vänsterpartiet och sedan vilka uttryck det tar sig får vi återkomma till, säger Anders Ågren slutligen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Västerbotten

Mer i ämnet