Igelkottar är nattaktiva djur som sover under dagen och gärna söker sig till rishögar för att vila.
– Det gör de även på vintern när de går i dvala, säger Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen.
Rullar ihop sig istället för att fly
Djuren trivs väldigt bra bland kvistar och löv.
– Det bästa är att dra ihop högarna på vårkanten, fortsätter Isaksson.
– Har de varit framme sedan hösten, så kan igelkottar ha övervintrat där och fortfarande ligga i dvala när brasan tänds. Även om de skulle vara vakna lär de inte hinna undan lågorna; igelkottar är långsamma djur, och deras försvarsmekanism är att rulla ihop sig.
Kolla med krattan
För att inte riskera att majbrasan blir en dödsfälla bör man försäkra sig om att inga djur befinner sig i rishögen. Förutom igelkottarna kan även katter och fåglar gömma sig där.
– Man kan lyfta på riset genom att sticka in en kratta eller lång gren, säger Isaksson. Har man en mindre brasa så kan man enkelt flytta på den. Sedan ska man även försöka skrämma iväg djuren.
Inspekterar med hjullastare
På Ön i Umeå har intresseföreningen arbetat i två veckor med att bygga upp majbrasan. Och de har tydliga rutiner för hur man ska skydda djuren.
– Vi har hjullastare som vi använder för att lyfta upp brasan. Dels för att se till att det inte är någonting som inte ska vara i brasan och dels för att säkerställa att det inte finns igelkottar, sorkar eller andra smådjur som har flyttat in, säger Joakim Bergström, arrangör för Öns valborgsfirande.
Så undviker du att elda upp djur:
Lasta om eller flytta din rishög innan du tänder majbrasan. Om det inte går, lyft upp och kolla så noga du kan under riset.
Kontakta arrangörerna av Valborgsfirandet där du bor med den här informationen.
Kanske de kan lägga majbrasan på en flotte, eller sätta upp ett staket runt rishögen så inte igelkottarna kan komma in.
Källa: Naturskyddsföreningen