”Klart det blir en klassfråga” – mäklaren om ungas möjligheter att köpa bostad Foto: SVT

Mäklaren: ”Klart det blir en klassfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna som drömmer om att äga en egen lägenhet vänder sig ofta till sina föräldrar för hjälp. Kraven på inkomst och kontantinsats gör det svårt att få lån annars. De som inte har lika resursstarka föräldrar får en tuffare start på bostadskarriären.

– Självklart blir det en klassfråga, säger fastighetsmäklaren Maggi Bergh.

– Alla har ju inte föräldrar som kan vara med på insatser eller som medlåntagare, för att man inte har den ekonomin. Så självklart blir det en klassfråga, säger Maggi Bergh, mäklare på Mäklarhuset.

Just bland studenter har det alltid varit vanligt att ta hjälp av familjen för att köpa egen lägenhet, menar hon. Förut kunde vissa bostadsrättsföreningen neka föräldrar att vara med som ägare i föreningen, men det har ändrats nu.

– Det har blivit lättare, för det är så pass vanligt nu.

Högre bostadspriser

Maggi Bergh tror att det har blivit svårare för unga att kunna köpa lägenheter själva.

– Det måste det vara, eftersom priserna har stuckit iväg så pass mycket. Räntorna är låga, så boendekostnaderna klarar de av, men bankerna ställer mycket högre krav nu.  

Hör mäklaren Maggi Bergh berätta vad som gör det svårare för unga att få bolån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.