Foto: Svt

Makt och sexuell symbolik på internat

Uppdaterad
Publicerad

Det är den isolerade miljön på internatskolor som gör att hårda nollningar kan fortsätta i generationer, säger en expert Västerbottensnytt talat med.

– Man ser ett tydligt mönster som skapas i isolerade miljöer, säger forskaren Petter Sandgren som menar att i vissa avseenden liknar de alpina gymnasierna med privatskolor som Lundsberg och Sigtuna.

Petter Sandgren vid European University Institute är doktorand i historia och har specialiserat och fördjupat sig på just internatskolor och dess fenomen.

Nollning på skidgymnasier

– Det är mycket som går igen som är strukturellt. Man känner igen det på internatskolor, inom militären och sportlag när det gäller att skapa ett lag – ett kollektiv.

Sex som makt

– Nollningen, eller initsieringsriten, går ofta ut på att bryta ned och tvinga de nya till underkastelse som bevis på lojalitet mot gruppen, säger Petter Sandgren.

Den yttersta lojaliteten är att inte förråda gruppen och berätta för andra.

– För den som gör det kan det innebära att man inte längre får ingå i gruppen, säger Petter Sandgren.

De sexuella inslagen handlar om makt, enligt Sandgren. Man ska visa att man gör allt för gruppen genom sexuell underkastelse.

Förändring svår men möjlig

Att bryta strukturen som blivit på en sådan skola kan vara svårt, menar han, eftersom vuxenvärlden står utanför.

– Man kan förstås bryta mönster inifrån, men det kan vara svårt eftersom de som är ledare själva också utsatts för liknande behandling tidigare och banden till skolan är starka.

Men Petter Sandgren säger att det kan vara en förändring på gång:

– Vi ser allt fler som faktiskt polisanmäler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollning på skidgymnasier

Mer i ämnet