Malå kommun gick miste om 1,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Malå kommuns industribolag lär ett privat företag släpa med hyran i flera år. Nu har företaget gått omkull och kommunen får stå för notan, 1,8 miljoner.

Malå kommun har ett energi- och industribolag som heter Meni AB. Det äger sex industrilokaler och ett hotell.

Snickeriföretaget Bebos trä hyrde en industrilokal av Meni i några år men betalade inte hyran som de skulle. Förra sommaren gick bolaget i konkurs vilket innebar en förlust på 1,8 miljoner kronor för hyresvärden, Malå kommun.

– Tyvärr är det inte möjligt att få igen dom här pengarna. I bästa fall kommer 50 000-100 000 kronor tillbaka, men det övriga är försvunnet och det är bara att beklaga, säger Arne Hellsten, ml, kommunalråd.

Enligt Menis ägardirektiv ska kommunen se till att driva in hyra, om den släpar i mer än tre månader. Men Menis förra styrelse valde att inte göra det, då det skulle ha inneburit konkurs och omkring 20 förlorade arbetstillfällen.

Men Arne Hellsten har ingen förståelse för den förra styrelsens agerande.

– Nej, man kan inte ta olika hänsyn på det här sättet. Har man direktiv från ägarna ska man följa dom, säger han.

Meni AB omsätter omkring 8 miljoner varav Malå kommun bidrar med två miljoner kronor. Just nu finns omkring 30 företag i bolagets fastigheter, men någon hyresskuld finns inte. Och Arne Hellsten tänker inte vidta några åtgärder mot Menis gamla styrelse.

– Jag har kollat med revisorerna, och att fatta okloka beslut är inte straffbart. Något civilrättsligt ska vi inte prova. Nu ser vi framåt och jobbar för att det inte upprepas.

Meni äger även Malå hotell där man räknar med att få kostnadstäckning genom ett nytt så kallat trappavtal, hyran höjs successivt. Den tidigare ägaren kom dock aldrig i närheten av en kostnadstäckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.