Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rebecca Lindahl om hur de försöker lösa problemen på Malå sjukstuga. Foto: Leif Henningsson

Malå sjukstuga stänger akutvårdsplatser på grund av personalbrist

Publicerad

Malå blir av med dygnet runt-vård från och med 5 juni. Under nattetid hänvisas patienter till akuten i Lycksele.

– Det finns ingen möjlighet att ligga inne helt enkelt, säger Rebecca Lindahl, tillförordnad verksamhetschef på Malå sjukstuga.

Under vardagar kommer Malå sjukstuga vara öppen som vanligt mellan 8 och 17, för akuta ärenden till 21. På helger är öppetiderna för akuta ärenden 8 till 17.

9 mil för akuta ärenden

Patienter hänvisas i första hand till 1177 under tiden där sjukstugan är stängt. Vid mer akuta ärenden, allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska patienter söka vård på akutmottagningen i Lycksele, nästan 9 mil bort.

– Det är jätteolyckligt, säger Rebecca Lindahl.

Oklart när den öppnar igen

Problemen med personalbristen kommer att hålla i sig även efter sommaren, men Rebecca Lindahl vågar inte ge en prognos när sjukstugan kan öppna för fullt igen.

– Målsättningen är att vi ska vara igång så snart det bara är möjlig, men det krävs ju att vi har de resurser som krävs, säger hon.

Malå sjukstuga var tvungen att stänga sin akutvårdsavdelning i omgångar, senast under jul och nyår.

I klippet ovan hör du verksamhetschefen Rebecca Lindahl berätta om hur de försökte lösa bemanningen och hur stämningen bland personalen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.