Hör åklagare Anderas Nyberg om varför mannen begärs häktad. Foto: SVT/Thomas Carlgren

Man gripen för dödsskjutningen på Ersboda i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En man begärs häktad misstänkt för mord och tre fall av mordförsök efter dödsskjutningen på Ersboda i januari i år. Mannen är på sannolika skäl misstänkt.

– Han har förekommit tidigare i utredningen, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare.

I januari avled en person och två skadades i samband med en skottlossning på Ersboda i Umeå. Sedan dess har utredningen pågått och under måndagen anhölls en man i sin frånvaro.

På onsdagseftermiddagen greps han av polis, något VK var först med att rapportera. Mannen begärs nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och tre fall av mordförsök.

– Det är uppgifter som kommit fram i förhör tillsammans med andra bevisuppgifter som gör att vi kommit så här långt nu, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare.

”Han är huvudmisstänkt”

Polisen har sedan tidigare gripit fem personer som misstänkts för dödsskjutningen i januari, men alla har släppts på fri fot. Den mannen som nu begärs häktad har tidigare varit anhållen.

– Han har tidigare förekommit i utredningen men misstankegraden var då lägre än vad den är nu. Han är nu huvudmisstänkt och den enda misstänkta, säger Andreas Nyberg.

”Ett antal saker som pekar mot den här personen”

Olle Andersson, chef på polisens utredningsenhet, säger att ett långsiktigt arbete ligger bakom gripandet.

– Spontant känns det tillfredsställande att ha en skäligen misstänkt gripen i ett sånt här allvarligt brott. Vi har hela tiden jobbat med inriktningen och förhoppningen att vi ska lösa det här och genom ett idogt arbete har vi fått fram ett antal saker som pekar mot den här personen, säger Andersson.

Häktningsförhandlingarna kommer att äga rum under morgondagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.