Mannen misstänks ha stämt träff med de unga kvinnorna på en toalett på Väven för att köpa sexuella tjänster. Nu har han häktats misstänkt för våldtäkt och flera sexualbrott. Foto: Umeå Kommun/arkiv.

Skulle köpa sex av unga kvinnor på toa i Väven – häktas nu för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Mannen stämde träff med två unga kvinnor på en toalett på Väven i Umeå – enligt åklagaren för att köpa sexuella tjänster. Nu häktas mannen misstänkt för våldtäkt och flera sexualbrott.

– Man får gå till samtyckeslagen, vad finns det samtycke för och vad finns det inte det för, säger åklagare Andreas Nyberg.

Det var den 30 maj som den misstänkta våldtäkten ska ha skett. Mannen, som är i 30-årsåldern, har enligt åklagare Andreas Nyberg stämt träff med de unga kvinnorna för att köpa sexuella tjänster. Kvinnorna är båda över 15 år, men under 18 år.

– De hade en överenskommelse om att köpa sexuell tjänst, men det har sedan övergått till att målsäganden blivit utsatta för andra sexuella handlingar, säger Andreas Nyberg.

Mannen fångades av övervakningskameror

Dagen efter den misstänkta våldtäkten berättade kvinnorna för en vuxen person om vad som inträffat. Den personen anmälde händelsen till polisen.

Till en början var mannen oidentifierad.

– Det fanns bevis att nysta i och vi kunde fastställa en identitet på honom, bland annat med hjälp av övervakningskameror och material som påträffats, säger Nyberg.

Enligt Nyberg är bevisläget gott.

– Det är inte svårare i det fallet än i andra fall. Man får gå till samtyckeslagen, vad finns det samtycke för och vad finns det inte det för?

Nekar till brott

Mannen är även misstänkt för ett annat sexualbrott som ska ha inträffat förra sommaren, då han kontaktat ett barn under 15 år i sexuellt syfte.

Under torsdagen häktades mannen av Umeå tingsrätt. Han misstänks för köp av sexuell tjänst, sexuellt övergrepp, kontakt för att träffa ett barn i sexuellt syfte, sexuellt ofredande och våldtäkt.

Mannen nekar till brott i båda fallen. SVT har sökt mannens advokat Fredrik Björk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.