Det avsågade hagelgeväret. Foto: Ur polisen förundersökning

Man i Skelleftehamn hade avsågat hagelgevär nedgrävt i trädgården

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern döms till två års fängelse för grovt vapenbrott efter att ha haft ett avsågat hagelgevär på två platser i Skellefteå kommun.

Både kolv och pipor hade sågats av.

Polisen hittade vapnet liggandes i en svart skinnväska i en väninnas klädkammare, tillsammans med 98 skarpa patroner. Mannen har berättat att han innan det haft det nedgrävt i sin trädgård i Skelleftehamn. Anledningen att han flyttade vapnet var att han skulle behöva byta hem.

Enligt åklagaren saknar vapnet helt legalt användningsområde och ”har innehafts i en sådan miljö att det typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning”.

”Mycket farligt”

Det spelar ingen roll om han haft för avsikt att använda vapnet eller inte, skriver Skellefteå tingsrätt i domen.

”Vapnet har stor eldkraft på nära håll och är mycket farligt. Därtill kommer också att vapnet var skarpladdat med tillhörande ammunition, och att ytterligare ammunition förvarades i anslutning till vapnet. Dessa omständigheter kvalificerar ensamt brottet som grovt”, skriver rätten.

Mannen har erkänt gärningen och erkännandet får stöd i att polisen hittat bland annat DNA- och fingeravtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.