Foto: Polisens förundersökning

Man i Vilhelmina knivhögg sin vän – döms till sju års fängelse för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Kompisgänget hade samlats i en lägenhet i Vilhelmina för att ta droger tillsammans. Då gick mannen till attack och knivhögg sin vän i brötkorgen.

Nu döms han till sju års fängelse för mordförsök i Lycksele tingsrätt. 

Det var den 28 maj 2022 som en man i 40-årsåldern högg en annan man – sin vän – med kniv i bröstkorgen. Männen hade mötts upp i offrets lägenhet i Vilhelmina tillsammans med några andra vänner för att ta droger tillsammans. På festen fanns bland annat LSD, amfetamin och hasch.

Målsägande har berättat att stämningen först var god, men sedan svängde humöret på en av männen, som då plötsligt gav sig på honom med en kniv och högg honom i bröstkorgen.

”Han högg mig med kniven”

I polisförhör har offret också berättat att han inte förstod vad som egentligen hände.

– Det gick så snabbt. Han stod två tre meter ifrån mig, minns inte vad han sa, jag sa något. Minns inte om han blev irriterad men så högg han mig med kniven, säger den skadade mannen i förhör och berättar:

– Jag trodde att jag skulle dö.

Lycksele tingsrätt bedömer att den 40-årige mannen inte agerat i direkt avsikt att döda. Men eftersom att han ”med uppsåt och på ett hänsynslöst och helt oprovocerat sätt angripit sin kamrat med knivstick som generellt är att betrakta som livshotande”, blir tingsrättens samlade bedömning att brottet ska betraktas som försök till mord.

Mannen döms till fängelse i sju år mot sitt nekande och ska också betala skadestånd till offret på 126 000 kronor. Den knivhuggne mannen väntas inte få några bestående men av skadan, bortsett från ärrbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.