Genrebild. Bilden har inget med jaktbrottet att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Man sköt en älg på fel mark – döms för jaktbrott i Lycksele kommun

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-års åldern sköt en älg på grannens jaktområde i Lycksele kommun.

Enligt markägaren hade mannen sagt att älgen ramlade in några meter över gränsen. Men tingsrätten gör en annan bedömning och mannen döms nu för jaktbrott.

Det var i november 2021 som mannen var ute och jagade med sin hund när hunden fick ståndskall på grannens jaktmark.

Mannen har berättat att han kom fram till hunden och att det låg en älg på platsen som han sedan sköt. Därefter ringde han till markägaren och skickade en kartbild på platsen där älgen hade fälts.

Hittade inga spår

Enligt markägaren hade mannen sagt att älgen ”ramlat in” ett par meter över markgränsen, något mannen inte minns om han sa. Markägaren åkte sedan till platsen men hittade inga spår i snön. Däremot fanns det spår av en fyrhjuling på en vändplan som ledde till en slaktplats.

Av markägarens uppgifter har älgen skjutits cirka 200 meter in på jaktområdet och 400 meter från den plats som mannen pekat ut på kartbilden.

Lämnade felaktiga uppgifter

Enligt Lycksele tingsrätt är mannen en erfaren jägare och känner till området. Det har funnits en mast på en höjd som landmärke och tingsrätten menar att mannen har lämnat felaktiga uppgifter för att dölja att han jagat på fel jaktområde.

Han döms nu för jaktbrott och dagsböter på totalt 36 800 kronor. Han ska även betala 5 500 kronor i skadestånd till märkägaren.

Mannen har förnekat brott och bestridit att betala skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.