Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag har ett förslag på plan” – hör Susanna Rolfsdotter, som är chef på Vilhelmina kommun. Foto: SVT / privat

Många kommuner saknar plan mot självmord

Uppdaterad
Publicerad

Tio av femton kommuner i Västerbotten saknar övergripande handlingsplaner för hur självmord kan förebyggas. Det visar en sammanställning som SKR har gjort. En av dem är Vilhelmina.

– Jag kan bara beklaga, men arbetet med en plan pågår, säger Susanna Rolfsdotter som är chef för individ- och familjeomsorgen.

I Västerbotten är det bara Vindeln, Storuman, Åsele, Umeå och Skellefteå som har handlingsplaner, visar Sveriges kommuner och regioners undersökning.

– Det är helt oacceptabelt att samtliga kommuner i Västerbotten saknar genomtänkta strategier, fasta budgetar och planer för ett effektivt arbete med att förebygga självmord, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero i ett pressmeddelande.  Suicide zero är en ideell organisation som jobbar för att minska självmorden.

Uppgifter från Socialstyrelsen visar också att 30 procent av alla män och 42 procent av alla kvinnor som dör i självmord har haft, många gånger långvarig, kontakt med socialtjänsten.

Suicide zero vill att kommunerna skyndar sig med att ta fram handlingsplaner.

Vilhelmina är en av de kommuner som saknar handlingsplan. I klippet ovan hör du Susanna Rolfsdotter som är chef för individ- och familjeomsorgen kommentera kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer