Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marilén Karlsson/SVT

Många sjuka i influensa efter brännbollsyran

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar som besökte festivalen Brännbollsyran i Umeå  förra helgen har blivit sjuka i influensa typ A. Nu är man från vårdens håll rädd att äldre ska smittas.

Enligt chefläkare i Region Västerbotten Nino Bracin, har de flesta av de som insjuknat drabbats av influensa. Under söndagen hade många ungdomar sökt sig till primärvårdsjouren för att få hjälp.

– Vi hade mellan 20- 30 bilar med ungdomar som hade hög feber, muskelvärk och hosta. Provsvaren visade att de hade influensa, säger chefläkare vid region Västerbotten Nino Bracin.

Under pandemin har det inte varit några större evenemang och folk har inte samlats i stora grupper och det kan ha lett till att vårt immunförsvar blivit svagare. Enligt Nino Bracin var inte vården förberedd på att många unga skulle få influensa och han och andra inom vården är nu oroliga att influensan ska smitta äldre och multisjuka. 

I veckan är det många som tar studenten och har studentmottagningar med släkt och vänner. Hör Nino Bracin hur man ska tänka inför firandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.