Foto: SVT

Manifestation för rätten att bära slöja

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anordnades en manifestation på Renmarkstorget i Umeå för rätten att bära slöja. Det så kallade Hijabuppropet startade sedan det införts ett förbud mot att bära slöja i den kommunala skolan i skånska Skurup.

Enligt Mariam Salem som är en av arrangörerna i Umeå så handlar det om att manifestera för rätten att kunna välja sitt liv och hur man klär sig.

– Oavsett om man har på sig eller tar av sig slöjan så är det den enskildas val. Kärnan är att man ska välja själv, säger Mariam Salem till SVT.

”Förtryck att tvingas ta av sig slöjan”

Vad säger du till dem som är kritiska till den här manifestationen?

– En del har tolkat detta som ett plagg för förtryck. Och är det ett tvång att ta på sig slöjan så är det förtryck, men det är också förtryck att tvingas ta av sig, säger Mariam Salem.

Menar att manifestationen är opolitisk

Hon är förtroendevald för Miljöpartiet, men säger att manifestationen är opolitisk. Att flera partier ordnat en jämställdhetsföreläsning samtidigt som manifestationen menar hon är okunskap.

– De har missat budskapet i varför vi gör manifestationen. Vi gör det med ett jämställdhetsperspektiv, precis som dom, säger Mariam Salem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.