Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Sivsdotter blev plötsligt av med sommarjobbet när hon berättade att hon har Aspergers syndrom: ”Aldrig blivit så illa bemött”. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Maria Sivsdotter berättade att hon har Aspergers syndrom – blev av med sommarjobbet på hälsocentral i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Maria Sivsdotter skulle göra praktik och därefter sommarjobba på en hälsocentral i Umeå. När hon besökte arbetsplatsen berättade hon att hon har Aspergers syndrom. Strax därefter fick hon ett nytt besked – hon var inte välkommen längre. Nu har hon anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Jag har aldrig någonsin blivit så illa bemött på grund av min diagnos, säger hon.

Till sommaren skulle Maria Sivsdotter från Bollstabruk bli klar med sin utbildning som medicinsk sekreterare. Hon hade fixat praktikplats och sommarvikariat på en hälsocentral i Umeå.

Hälsade på innan praktikperioden

I februari besökte hon hälsocentralen för att hälsa på innan praktikperioden skulle börja. Innan besöket hade hon också blivit erbjuden sommarvikariat i fyra veckor.

– Det kändes bra och de välkomnade mig väl, säger hon.

Berättade att hon har Aspergers syndrom

Under sitt besök förklarade hon för personalen att hon har Aspergers syndrom, att det var bra att veta, men att det inte skulle påverka hennes arbete.

– Jag sa att det är inget ni behöver ta ansvar för. Jag vet mina begränsningar och jag är en vuxen människa. Och jag nekade absolut inte någon form av arbetsuppgift. Personalen tog det bra och sa att det inte skulle bli något problem, säger Maria Sivsdotter.

Fick nytt besked efter besöket

Men drygt 20 minuter efter att hon lämnat vårdcentralen fick hon ett mejl från chefen för hälsocentralen, som hon inte ens träffat under besöket. Där stod det att hon inte längre var välkommen:

”Mina medicinska sekreterare tyckte att du verkade rar och trevlig men att de uppgifter som ska utföras på en hälsocentral kommer att vara för svåra, bl.a så krävs stor flexibilitet. Ledsen att behöva göra dig besviken men vi måste tyvärr tacka nej till LIA hos oss”.

– Jag har aldrig någonsin blivit så illa bemött på grund av min diagnos, säger Maria Sivsdotter.

Nu har hon anmält händelsen till DO. ”Utan att ge mig en chans, utan att kolla några som helst referenser och utan att ha några som helst belägg”, skriver hon i anmälan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschef Ulrika Westman Yttergren svarar på kritiken. Foto: SVT

Diagnosen Aspergers syndrom ställs inte längre. År 2014 ersatte en enda diagnos, autism spectrum disorder (ASD), diagnoserna Aspergers syndrom och autism.

Om man har diagnosen Aspergers syndrom sedan tidigare, kan man fortsätta att använda det namnet på diagnosen. Man kan också säga att man har autism.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer