Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Marias” tonårsdotter har väntat över två år på utredning hos BUP. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Marias dotter har fått vänta över två år på utredning för autism hos BUP

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar i Västerbotten vittnar om att det är i princip omöjligt att få hjälp från BUP. Extra svårt är det för barn som inte klassas som ”svårt sjuka”.

Marias tonårsdotter har väntat över två år på hjälp från BUP.

– Efter ett tag mådde mitt barn så dåligt att hon pratade om att hon inte vill leva längre, säger Maria, som egentligen heter något annat.

Hör hennes kamp för att få hjälp i klippet.

– Man blir ganska desperat. Det läggs mer och mer på mig som förälder, säger Maria.

Flera föräldrar som SVT Västerbotten pratat med vittnar om liknande situationer.

En förälder berättar om sin son som går i lågstadiet. Han har väntat över ett år på utredning och det har gått så långt att han utvecklat selektiv mutism – vilket innebär att han slutat prata. Något som får stora konsekvenser i bland annat skolan.

–  Jag hörde av mig till BUP om problemen med den selektiva mutismen och alla problem det ställer till med i skolan och i relationer. Då fick jag svaret att det inte gick att säga något om kötiden och att jag skulle återkomma om han börjar må ännu sämre, berättar föräldern.

Fick ingen hjälp – försökte ta sitt liv

En annan förälder berättar att hennes 15-åriga dotter lider av psykisk ohälsa. Hon erbjöds endast medicinering, ingen annan hjälp. Biverkningarna från medicinen gjorde att dottern försökte avsluta sitt liv. Regionen gjorde efter händelsen en lex Maria-anmälan.

– Det krävs att man som förälder ska orka skrika efter hjälp, jag har bönat och bett. Men sitter här än idag utan resultat, säger flickans mamma.

– Vi fick komma på ett första besök i början av året. Inget har hänt som drivit någon utredning framåt sedan dess. Blir så trött på att de offrar barn på detta sätt, säger en annan förälder som kämpar för att barnet ska få hjälp.

Långa väntetider hos regionen

Väntetiden på en utredning för autismutredning hos Region Västerbotten är just nu cirka 1,5 år.

– Det är tråkigt att se de här berättelserna. Men jag tänker att det finns saker man kan jobba med i vardagen och i skolan, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin.

Hennes råd till föräldrarna är att de fortsätter höra av sig till BUP om man märker av att barnet mår sämre. Föräldrarna kan då hoppas på att deras barns ärende prioriteras och att de snabbare får komma på utredning.

Hör ”Marias” berättelse i videon.

Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.

Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.

Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.

BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.  

Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.

Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.

BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.

Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.

Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.

SPES – Ideell organisation för de som förlorat en familjemedlem, släkting eller vän genom suicid. Hit kan du vända dig för stöd och för att prata med andra i samma situation.

Jourhavande medmänniska – Här kan du anonymt chatta eller prata i telefon med volontärer om vad som än tynger dig. Stödlinjerna är öppna varje natt alla dagar om året.

Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.

Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.

Maskrosbarn – Hit kan du vända dig om du har det jobbigt hemma, kanske blir du behandlad illa eller har en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. På Maskrosbarn kan du få stöd av en kurator online och chatta med vuxna som själva hade det svårt hemma när de var barn. De anordnar även fysiska träffar och läger.

Friends – Friends jobbar mot mobbning och andra kränkningar. Hit kan du vända dig via mejl, telefon eller webbformulär med frågor om bland annat mobbning, ensamhet, rasism och vuxnas ansvar.

Killar.se – Chatt för de som identifierar sig som kille och är mellan 10-25 år. Har även samtalsmottagning med kuratorer och psykologer i Stockholm eller över videosamtal.

Tjejzonen – Chatt för de som identifierar sig som tjej och är mellan 10-25 år. På Tjejzonen finns det möjlighet att få en fadder som man kan chatta med och träffa fysiskt.  

RFSL Stödmottagning – Hit kan man som hbtq-person vända sig för stöd, bland annat om man blivit utsatt för trakasserier. Stöd ges över mejl, telefon eller genom fysiska träffar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.