Gungor, avspärrning, marihem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20-årig man döms till livstid för mordet på Mariehem – hör varför hovrätten värderar bevisningen annorlunda i klippet. Foto: Patrik Samulesson/SVT

Mariehemsmordet: Hovrätten ändrar tingsrättens dom – 20-årig man döms till livstid

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern mördades brutalt utanför sitt hem på Mariehem i Umeå i oktober 2023 efter att han lämnade sin lägenhet för att sälja vapes.

Tingsrätten frikände två personer. Nu har hovrätten ändrat domen: Den ena frikänns, medan den andra döms.

En 20-årig man straffas med livstids fängelse. Den andre tilltalade, en 25-årig man, frikänns även i hovrätten.

Hovrätten tar särskilt fasta på att 20-åringens dna påträffats på offrets kläder och ser ingen annan rimlig förklaring än att han var på brottsplatsen vid gärningstillfället.

Misstänkt mord på Mariehem

Tillsammans med annan bevisning menar hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att han var en av gärningsmännen.

Endast livstids fängelse var aktuellt

– Den hänsynslöshet som gärningsmännen har visat och det lidande mordet inneburit för offret innebär att ingen annan påföljd än livstids fängelse är aktuell, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Lars Viktorsson, i ett pressmeddelande.

Mannen ska även betala skadestånd till offrets sambo, föräldrar, bror och dödsbo.

Hovrätten drar slutsatsen att två personer utförde mordet tillsammans. Omständigheter talar för att även den andre mannen var inblandad. Men det finns enligt hovrätten ingen utredning som med styrka knyter honom till brottsplatsen.

Ser inget direkt motiv

25-åringen bedöms inte ha haft något direkt motiv att begå mordet. Signalementet på gärningsmannen stämmer inte heller överens. Hovrätten bedömer sammanfattningsvis rimligt tvivel och frikänner honom.

– För mig var det väntat att domstolen skulle fastslå tingsrättens dom mot min klient. Dels för den ickebevisning som fanns, men också efter hovrättens förhandling när han inte blev häktad. Tydligare tecken än så är svårt att hitta, säger advokaten Peter Dahlqvist.

En omfattande polisutredning låg bakom mordåtalet, tingsrättens friande dom blev en besvikelse i polishuset. Beskedet att hovrätten nu dömer en av de två personerna togs emot med tillfredsställelse.

En upprättelse för familjen

– Det är en framgång för polisens arbete men primärt för anhöriga till brottsoffret som nu får en form av upprättelse. Det är nog det vi gläds mest åt på vår avdelning, säger Marcus Danielsson, chef vid polisens rotel för grova brott.

– Tingsrättens dom var tung för familjen. Hovrättens beslut innebär en form av upprättelse, bekräftar familjens advokat, Petter Mörk.

Han är inte förvånad över hovrättens dom. Med tanke på hur bevisningen såg ut anade Petter Mörk att utgången kunde bli den här – en person fälld, den andre friad.

Hovrättens bevis mot 20-åringen:

20-åringen bedöms ha haft motiv att utföra mordet. Han hade tillgång till ett konto som är starkt kopplat till mordet och hans telefon saknade mastuppkoppling under tiden som mordet begicks. Mannen fabriksåterställde dessutom sin telefon i nära anslutning till mordet.

Att han ville skaffa nya skor kort tid efter mordet kan enligt domstolen tolkas som att han ville dölja spår från brottet.

Det anses särskilt besvärande att mannens dna hittades på offrets keps. Hovrätten bedömer det som uteslutet att det hamnade där om han inte befann sig på brottsplatsen vid tiden för mordet. Hovrätten summerar:

”Sannolikheten för att samtliga dessa omständigheter skulle föreligga om han inte varit en av gärningsmännen bedömer hovrätten som försvinnande liten”.

Teckning, röda rosor och tända ljus på Mariehem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer har gripits men sedan släppts – detta har hänt i fallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet