Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får lära sig lite nya sånger” – hör barnen och körledaren om det lite annorlunda luciatåget. Foto: SVT

Mariehemsskolan i Umeå har luciatåg utan religiösa inslag – vill inkludera fler i firandet

Uppdaterad
Publicerad

Tomtar, pepparkaksgubbar och stjärngossar väljs bort på Mariehemsskolans luciatåg i år. Luciatåget ska vara könsneutralt och utan religiösa inslag – istället ligger fokus på ljus och kärlek.

– Vi är en konfessionsfri skola och har därför valt att ta bort julinslagen, säger körledaren Jörgen Persson.

Kolla in körträningen i klippet.

I kören ingår ett 40-tal barn i åldrarna 7 till 10 år. Förra året var luciagruppen ännu större, men flera elever med annan religiös tro än den kristna hoppade av under repetitionerna.

– En del föräldrar var inte bekväma med barnens deltagande eftersom lucia förknippas med julen, så i år har vi har varit tydliga med att arrangemanget inte kommer ha koppling till någon särskild religiös tro, säger körledare Jörgen Persson.

Mottot är hopp

– När dagarna knappt gryr uppe i norr kommer Lucia med hopp om ljusare tider. Det är det mottot vi följer, helt utan kopplingar till en särskild religiös tro.

Barnen ska klä sig neutralt med glitter och ljus och lucian kan vara antingen pojke eller flicka.

Kolla in körens repetition i klippet här ovanför.

”Många vuxna vill att det ska vara som när de var små”, säger etnologen Lena Kättström Höök, som svarar på tre frågor om luciatraditionens historik här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör etnologen Lena Kättström Hööks analys om varför luciatraditionen provocerar, och hur hon tror den kommer utvecklas i framtiden. Foto: SVT (arkivbild)

Riktlinjer kring luciafirande på kommunala skolor i Umeå

  • Det är upp till varje skola genom rektors beslut om de vill anordna luciatåg (hur och på vilket sätt)
  • Ansvarig rektor avgör om fotografering, filmning och ljudupptagning är tillåten.
  • Vid speciella tillfällen, till exempel lucia eller andra tillfällen då föräldrar eventuellt bjuds in till aktiviteter i skolan, gör respektive rektor en bedömning om fotografering, filmning och ljudupptagning kan ske och informerar de berörda. Under ordnade former får de föräldrar som då önskar, fotografera sitt eget barn i sällskap med kamrater vars föräldrar närvarar och ger sitt samtycke.

Källa: Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör grundskola, Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.