I annonserna för dräkterna beskrivs hur du kan ”Ta på dig den här ljuvliga dräkten och förtydliga gärna ursprunget med en samisk flagga i rött, grönt, gult och blått”. Foto: Screenshot partykungen.se

Maskeradföretag sålde samedräkt – tas bort efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Partykungen sålde falska samiska dräkter och skrev i annonsen: ”Om du vill representera ursprungsbefolkningen som finns i Sverige, Norge och Finland kan du klä ut dig till en same på nästa maskerad”.

Efter kritik på sociala medier har dräkterna plockats bort från hemsidan.

– Vi har full förståelse för de reaktioner vi fått och har därför valt att ta bort dessa från vårt sortiment, säger Joel Svensson, Partykungens vd.

De falska samiska dräkterna såldes i två upplagor, en till kvinnor och en till pojkar. Det rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Annonserna började snabbt sprida sig på sociala medier under fredagen. Många var djupt upprörda och uppmanade andra att ta kontakt med företaget, ge dem en dålig recension och anmäla annonsen.

Sameradion och SVT Sápmi

Företaget: ”Vi beklagar”

Flera av dem som reagerade mot företagets annonsering och dräkterna kallade det för kulturell appropriering, vilket kortfattat betyder att personer eller företag respektlöst använder sig av attribut som förknippas med andra kulturer, ofta förtryckta minoritetsgrupper.

I ett sms till Sameradion skriver Partykungens vd, Joel Svensson att han inte har tid för en intervju.

– Den kommentaren vi har är att vi beklagar att dessa dräkter kommit ut på vår sajt och ber om ursäkt till de som tagit illa vid. Vi har full förståelse för de reaktioner vi fått och har därför valt att ta bort dessa från vårt sortiment, skriver han.

Rektor på samiska högskolan reagerar

Gunvor Guttorm som är rektor och professor på Samiska Högskolan säger att det är dags för alla som tänker tillverka falska samiska dräkter att sluta med det.

Sveriges radio har pratat med en anställd på Partykungen. Personen har samiskt ursprung och tycker först inte att det är ett problem.

– Vi tycker att det är kul att klä ut sig, dricka öl och göra det de gör i Tyskland, och det tycker ingen är fel, säger den anställda.

”Kan se varför folk tycker det är fel”

På frågan om det inte är skillnad mellan en beerfest-kostym och en falsk samisk dräkt, när det kommer till kultur och ursprung svarar personen:

– Jag kan se varför folk tycker att det är fel, det gör jag absolut. Men jag vet inte varför jag inte tar åt mig.

Många reagerade på maskeradföretagets beskrivning i en av annonserna, som löd så här: ”Få chansen att få uppleva hur det är att vara same”. Även den anställde på festföretaget ifrågasätter beskrivningen.

– Man kan beskriva att det här är en tolkning på en samisk folkdräkt och sen är det inte något mer med det. Det är inte direkt som att du tar på dig den och du blir en same, det var nog inte det bästa ordvalet, säger den anställda till Sveriges radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet