Foto: SVT

Massavhopp efter årsmötet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bråk i miljöpartiet i Umeå igen, vid årsmötet i helgen så fick partiet en ny ordförande, Simone Andersson, och det var lotten som avgjorde.

Hon har bara varit med i politiken sedan före valet, nu leder hon miljöpartiet i Umeå. Simone Andersson är sammankallande i Miljöpartiet, alltså ordförande. Vid gårdagens möte genomfördes flera omröstningar – lotten fick avgöra och Simone Andersson, som tidigare bara var ersättare vann. 

– Om jag ska ta tag i något vill jag göra det ordentligt. Med den historia som har varit för miljöpartiet i Umeå så hoppas jag kunna tillföra en känsla av nystart, säger Simone Andersson.

Rasistiska krafter bakom avhopp

Miljöpartiets tidigare ordförande Nasser Mosleh hoppade av tillsammans med ett stort antal andra nominerade. Han menar att rasistiska krafter ligger bakom övertagandet.

– Rasister har kunnat etablera sig, mobilisera sig och komma in i gruppen, säger Nasser Mosleh.

– Det känns som tråkiga anklagelser, men framför allt är det en tråkig känsla och upplevelse som Nasser Mosleh och andra i partiet gett uttyck för. Så ska man inte behöva känna eller uppleva. Vi måste gå till botten med det här, säger Simone Andersson.

”Ett steg i rätt riktning”

Den politiske vilden Ellika Nordström, som hoppade av partiet 2014 efter konflikter med den dåvarande ledningen, ser på avhoppen som något positivt för partiet.

– Det här räcker inte. Under mina år i partiet så lyckades vi med den här typen av förändringar då och då, men inte med de stora strukturella förändringarna. Samma personer är fortfarande kvar i partiet och på politiska positioner, så det här räcker inte för mig på långa vägar, men det är ett steg i rätt riktning, säger Ellika Nordström.

Vill skapa debatt

Simone Andersson vill att föreningen i Umeå ska bli mer utåtriktad, värva medlemmar och skapa debatt. Men en handlingsplan hade just tagits fram tillsammans med riksorganisationen. 

– Det känns positivt över lag, jag gick ut från mötet som sammankallande och ser fram emot att ta tag i många saker som vi planerat att göra under 2016, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.