Foto: Fredrik Sandberg / TT

Måste spara 18 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det väntar ett mycket kärvt år för brukare och anställda inom socialförvaltningen i Lycksele. Drygt 18 miljoner kronor ska sparas i verksamheten under det kommande året. Det är drygt fem procent av hela budgeten.

Arbetet med att ta fram förslag på hur sparkraven ska genomföras pågår just nu och detaljerade förslag kommer att börja läggas fram i början av nästa år. Men nämndens ordförande tror att det kommer att gå att genomföra neddragningen.

– Jag vet att cheferna kommer att göra allt de kan för att klara budgeten. Vi har ett finansiellt mål att alla verksamheter ska hålla sin budget, säger ordföranden Gunilla Johansson (S).

Är det något du är orolig för inför det kommande året?

– Jag har en stor tilltro till att det här kommer att bli väldigt bra, konstaterar hon.

Fackets ordförande djupt oroad

– Det är fruktansvärt. Det är det första Erika Hasselvik, fackförbundet Kommunals ordförande i Lycksele, säger när hon får se socialförvaltningens budgetramar för det kommande året.

Hasselvik är djupt oroad över vad 18 miljoner i neddragningar kommer att innebära för verksamheten och personalen.

När SVT når Erika Hasselvik har hon ännu inte haft tillfälle att titta på budgetramarna för nästa år som skickades ut igår. När hon öppnat mailet och fått klart för sig att det handlar om över 18 miljoner, eller fem procent av hela budgeten, som ska skäras bort blir hon upprörd.

– Jag förstår inte hur Lycksele kommun har tänkt få ihop detta med tanke på hur stramt läget redan är i många verksamheter, säger hon.

Tvingas jobba extra

Som exempel på det pressade läget nämner hon att de anställda tvingas jobba extra för att få verksamheten att gå ihop, men att det är svårt att hitta möjligheter att ta ut övertiden som ledighet.

– Kommunen har infört rätt till heltid, men idag är situationen så pressad att många inte längre orkar jobba heltid, säger Erika Appelvik.

Även om hon menar att även om kommunens tjänstemän och politiker säkert har tittat på olika alternativ så är det orimligt att skära ned på de områden som handlar om att ta hand om människor.

– Jag kommer att bevaka den här frågan noga för att se till att mina medlemmar inte far illa. Det närmaste jag kommer att göra är att kontakta de övriga facken inom kommunen för att se om vi kan agera gemensamt, säger Erika Appelvik.

Visions ordförande Charlie Persson hade inte hört talas om sparkraven när SVT kontaktade honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.