Matilda Andersson och Lennart Marklund gjorde slag i saken på årets sista dag. Foto: Robert Tedestedt

Matilda och Lennart drop in-gifte sig på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

Att gifta sig på nyårsafton blir allt populärare. För tredje året i rad erbjöds drop in-vigslar i Backens kyrka i Umeå.

Klockan elva gick Lennart Marklund och Matilda Andersson hand i hand utefter altargången och tio minuter senare växlade de ringar och äktenskapslöften.

– En fantastisk dag att gifta sig på. Vi var gäster på ett drop in-bröllop på nyårsafton i fjol, och tyckte det funkade perfekt, säger Matilda Andersson, som nu även tar efternamnet Marklund.

Brudparen stod i kö

När Matilda och Lennart tågade ut med sitt följe, väntade redan ett annat par i vapenhuset.

– I fjol vigde vi 33 par i Backens kyrka, vi höll på till halv nio på kvällen och fick skicka några vidare till andra kyrkor, berättar prästen Mikael Brodin, extrainkallad vigselförrättare från Vännäs.

Hur många vigslar blir det idag?

– Ingen aning, men vi stänger klockan 15. Även stadskyrkan i Umeå och Holmsunds kyrka erbjöd drop-in-vigsel på nyårsafton 2017.

Hindersprövning behövs som vanligt

Tre präster turades om att förrätta vigslarna i Backens kyrka. Blivande gäster fick vänta i kaféet en trappa upp i den anrika medeltidskyrkan.

Helt spontant blev ändå inte bröllopet, det krävdes att paret hade med sig en hindersprövning och så skulle det hinnas med ett samtal med prästen innan drop in-vigseln.

Lätt datum att lägga på minnet

Det finns ingen risk att brudgummen glömmer bröllopsdagen i framtiden?

– Knappast. Och så är det ju fest till nyår, säger den nyblivna frun Matilda Andersson-Marklund med ett lyckligt leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.