En gång var kornet den viktigaste brödfödan i Sverige då det var ett praktiskt sädesslag som tålde kyla och även gick att odla i det mer karga klimatet i norra delen av landet. I dag odlas mycket korn men främst till foder eller ölbryggning. Men acanthus är lämpat till matlagning.
– Det är flera som redan hört av sig och är sugna på att testa odla acanthus. Förhoppningen är att några lantbrukare i Västerbotten vill återuppta odlingen av kornsorten, så att det går att framställa och sälja mjöl som bagare och matlagare kan använda, säger Matti Leino, ledamot i Kålrotsakademien.
Kornet har sitt ursprung i Dorotea
Det var när stora delar av jordbruket lades ner i Norrland som sädesslag och kornsorter som inte ansågs nog produktiva försvann. Men kornsorten acanthus kom till USA år 1915 då en agronom var på säljresa i landet och visade upp fröer som han hade fått från småbrukare i Dorotea. Sedan dess har kornet bevarats där.
Kålrotsakademien började reda ut kornets ursprung och har jobbat för att det ska odlas i Norrland igen. I år ska Hushållningssällskapet i Öjebyn i Norrbotten och Hildas trädgård i Ungdrom i Ångermanland prova att odla acanthus.