Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samtalet vid dörren ger effekt” – hör Mikael Berglund (S) om vad som ligger bakom framgångarna i Umeå Foto: SVT

Medelklassen gav S segern i Umeå – dörrknackning betydelsefull

Publicerad
Val 2022Valresultat

Socialdemokraterna ökade från 30,4 till 36,5 procent i kommunvalet och får därmed ytterligare fyra mandat. I nästan alla valdistrikt i Umeå går partiet framåt.

Den stora framgången tros vara den massiva satsningen på dörrknackning.

– Det beror till stor del på det, det är jag övertygad om, säger Mikael Berglund (S).

På Rödäng ökade Socialdemokraterna från 38 till 44 procent, på Carlshem Östra från 25 till 36. I centrum fick Socialdemokraterna 36 procent av rösterna, i byar och ytterområden 37 procent.

– Vi har gjort breda framgångar i många valdistrikt, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämden Umeå och partiets valanalytiker i Umeå.

40 personer som knackat dörr på kvällar

En förklaring till framgångarna är den massiva satsningen på dörrknackning.

– Vissa kvällar har vi varit 30-40 personer som varit ute och knackat dörr, sådant ger resultat. Däremot har vi inte satsat så hårt på reklam och sociala medier. På nätet kan man lätt drunkna i alla videos. Framgången och valsegern beror till stor del på det, säger Mikael Berglund (S).

Vänsterpartiet har tappat två mandat och centern två – det kan vara härifrån en del väljare kommer. Socialdemokraterna fortsätter nu att styra Umeå sannolik med hjälp av Miljöpartiet som man gjort under de senaste fyra åren.

Vuxit i medelklassområden

S har också vuxit kraftig i flera medelklassområden i Umeå. Satsningar på att bygga bostäder och skolor uppskattas av många menar Berglund.

– Uppenbart har vår politik fått stort stöd även bland medelklassen i Umeå. På Tomtebo har vi ökat från 27 till 38 procent även om det inte bara är villor och bostadsrätter där, säger Mikael Berglund (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Umeå

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter