Lycksele kommun ska servera lokalproducerat kött. Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mer lokalt nötkött för inlandsborna i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun vill servera lokalproducerat kött till skolor och äldreboenden. Men när upphandlingen gjordes kom det in få lokala anbud. Nu vill kommunen hjälpa lantbrukarna på traven.

Det är Lycksele kommun som sköter upphandlingen för inlandets skolor och äldreomsorg.

– Att inte handla lokalt är lite som att gå över ån efter vatten, säger Eric Lundström som själv suttit med upphandlingarna och som nu är enhetschef för ekonomi i Lycksele kommun.

Genom att skriva så kallade utvecklingsavtal kunde kommunen få med sex lantbrukare på tåget, tre från Lycksele och tre från Åsele kommun.

– Igen av oss är så stor att vi ensamma kan leverera det kommunerna behöver, men tillsammans klarar vi det och vi blir mindre sårbara när vi är flera, säger Elisabeth Sjödin Ögren, lantbrukare i Bratten.

Dyrare köttfärs

Köttfärsen blir ungefär 20 kronor dyrare än om man skulle gått på alternativet att köpa köttet från Polen eller Tyskland via grossisterna.

Det genomförs särskilda tester där köttet smakas av och där dess kvalitet bedöms.

– Vi försöker inte sticka under stol med att det blir dyrare. Men vi ser också att det blir mer produkt per kilo köttfärs, det är helt enkelt av bättre kvalitet. Vi ser också ett minskat svinn. Det som läggs på tallriken äts upp, säger Eric Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer